Superstitii si traditii de nunta

Traditii si supersitii stiute si nestiute din ziua nuntii

  • Ceva vechi, ceva nou, ceva imprumutat, ceva albastru (din engl. Something old, something new, something borrowed, something blue). Fiecare mireasa stie aceasta fraza si cel mai probabil ca o urmeaza cu sfintenie. Intrebarea este de ce? Aceasta traditie de nunta isi are radacinile in Anglia secolului al XIX-lea. Semnificatia acestora, in cadrul nuntii, este urmatoarea: Elementul „vechi” – semnifica legatura familiala a miresei cu viata ei de dinainte de casatorie. De aceea, cel mai adesea „ceva vechi” este o bijuterie de familie pe care mireasa o va purta in ziua nuntii sale. Elementul „nou” – caracterizeaza reusita si succesul de viata in viitor. De aceea, el este in general rochia de mireasa. Elementul „imprumutat” – reprezinta norocul si fericirea viitorilor miri. De aceea, de cele mai multe ori este un accesoriu deja purtat de o alta mireasa in ziua casatoriei sale si care are o viata fericita si o casatorie reusita. Elementul „albastru” – reprezinta fidelitatea si puritatea intr-un cuplu. De aceea, este adesea un element discret, o batista de pilda, aleasa tot de mireasa.
  • Daca o mireasa se casatoreste inaintea surorilor ei mai mari, acestea trebuie sa poarte jartiere verzi la nunta. Se pare ca aceasta traditie isi are originile intr-un obicei din Marea Britanie, potrivit caruia ciorapii verzi faceau parte din costumatia de nunta a surorilor mai mari necasatorite. 
  • Este o traditie arhicunocuta potrivit careia mirele nu trebuie sa vada rochia de mireasa inaintea cununiei.
  • Se spune ca aduce ghinion sa porti sau chiar sa incerci rochia de mireasa si voalul inainte de nunta.
  • Voalul unei femei cu o viata fericita si o casnicie reusita aduce noroc, de aceea multe mirese aleg sa poarte voalul mamei sau chiar al bunicii in ziua nuntii.
  • Dupa nunta, nu lasa nicio prietena sa-ti incerce voalul, superstitiile spun ca aceasta iti va fura sotul.
  • Sunt foarte putine superstitii legate de mire, dar se pare ca aduce ghinion daca acesta isi scapa palaria si ca o potcoava de cal purtata in buzunar aduce noroc.
  • Ziua nuntii trebuie aleasa cu grija pentru ca schimbarea datei nuntii aduce ghinion.
  • Se spune ca daca unul dintre miri scapa inelul in biserica, atunci el va fi primul care va muri.
  • Schimbul de verighete in ziua nuntii si purtarea verighetelor tot restul vietii reprezinta obiceiuri care par a-si avea originile in Egiptul antic. O veche traditie egipteana spune ca prin degetul inelar stang trece „Vena Amoris”, adica Vena Iubirii care duce direct la inima. O alta traditie spune ca obiceiul este mult mai recent, el datand din secolul al XVII-lea cand, cu ocazia unei nunti crestine, preotul care oficia casatoria, dupa ce a atins rand pe rand primele trei degete, cel mare, aratatorul si mijlociul (in numele Tatalui, al Fiului si al Sfantului Duh), a ajuns la al patrulea, la inelar, pe care l-a desemnat drept degetul care sa poarte insemnul casatoriei, verigheta. Verigheta este in mod traditional din aur, simbol al puritatii si al prosperitatii in acelasi timp. In cazul miresei, verigheta ar trebui sa inlocuiasca inelul de logodna o data cu savarsirea casatoriei sau, dupa alte obiceiuri, mireasa le poate purta dupa nunta pe amandoua.

 

 

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s